keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Himmeää valoa. Elämänfilosofiaa, osa 5

Himmeää valoa on uuden kynsilakkani nimi.  Ihastuin ensin runolliseen nimeen, mutta onhan hillitty (nude)sävykin kaunis.  Pääni vilisee nyt kaikenlaisia yksityiskohtia, sillä olen innoissani kirjoittamassa kurssilla tehtäväksi annettua dekkaritehtävää.  Mutta miten kynsilakka liittyy tehtävään?

Mielessäni on kymmeniä eri kirjoittajilta saatuja kirjoitusohjeita, oikeastaan neljältä vuosikymmeneltä.  Yksi ohje kuuluu, että lukija tarvitsee havainnollisia yksityiskohtia ja tietoja.  Urbaani seniorietsivänihän voisi käyttää juuri tuota Himmeää valoa -kynsilakkaa.  Toisen ohjeen mukaan lukija ei halua ikävystyä vaan virkistyä.  Onko ensimmäinen ruumis ensimmäisessä kappaleessa liikaa?  Lukija haluaa saada kirjasta uusia kokemuksia ja ajatuksia.  Tämä on helppo: päähenkilö ajatelkoon kuolemattomia ajatuksia etsiväntyönsä lomassa.  Lisäksi: "Lukija pitää järjestyksestä ja vihaa kaaosta.  Hän kaipaa johdattelua."  Hmm, ei saa siis hyppiä asiasta toiseen vaan pitää edetä johdonmukaisesti.  (vaikka olisi kyse irrationaaleista asioista kuten mustasukkaisuudesta, vihasta, murhanhimosta).  Tämä voi olla vaikeaa.  No, pääasia on, että on hauskaa kirjoittaa.

Olin siis kirjamessuilla.  Kävin kuuntelemassa yhtä esitystä, joka oli muistaakseni Miten kirjailijaksi tullaan?  Keskustelemassa oli kaksi kirjailijaa ja kolme kustannustoimittajaa.  Mieleeni jäi kaksi ohjetta: "Kirjoita, kirjoita, kirjoita!" sekä "Ole sinnikäs."  Nykyään kirjan saaminen julkaistavaksi ei ole enää "kymmenen sedän varassa" (erästä kustannustoimittajaa lainatakseni).  Suurten kustantamoiden lisäksi on leegio pienkustantamoita ja lisäksi kirjan voi julkaista myös omakustanteena.  Mutta vielä en ole niin pitkällä, sillä ensimmäisen luvun lisäksi tarvinnen jokusen lisää. :D


Kirjoittajahaasteessa Linjassa itsesi kanssa olemme saaneet monia mielenkiintoisia tehtäviä.  Olen pohtinut kirjoittamalla mm. arvojani, identiteettiäni, tarkoitustani ja aitoa minääni.  On haasteellista fiktiivisen kirjoittamisen lomassa pohtia syntyjä syviä.  Ehkä siitä voisi napata jotain dekkaritarinaankin.  Tätä kirjoittaessani  kuuntelen samalla uutisia: hoitaja myrkytti vanhuksen, poika puukotti satunnaisen ohikulkijan, äiti surmasi itsensä ja kolme lastaan ajamalla autonsa päin bussia jne.  Kamalia uutisia, joiden pohjalta joku ehkä joskus kirjoittaa romaanin, dekkarin tms.  Tärkeintä on saada vastaus kysymykseen: Miksi?   Mikä on syynä järjettömältä vaikuttavaan väkivaltaan?  Voiko mikään syy oikeuttaa riistämään hengen toiselta?


Viisaita kirjoja, osa 5

- Laiho-Ruoho  Median merkitsemät  ("Eri aikakäsitykset määrittävät ihmisten keskinäisiä suhteita esim. suhtautumista kiireeseen, työtahtiin ja vanhenemiseen.  Lineaarinen aikakäsitys on vanhenevan ihmisen kannalta lohduton ja jopa julma: tietty aikakausi tulkitaan päättyneeksi (esim. eläkkeelle meno) ja sen perusteella arvioidaan ihmisen toimintaa muutenkin.  Syklinen aikakäsitys antaa lineaarista paremman mahdollisuuden kehittymiselle ja luovuudelle ihmisen kaikissa elämänvaiheissa.")

- Richard Holloway  Katse kaukaisuuteen  ("Maan päivä on pidempi kuin meidän, vaikka tiedämme, että sekin kuolee aikanaan.  Lyhyt olemassaolomme on vain kaunis välähdys avaruuden suunnattomassa pimeydessä.  Meidän pitäisi elää ohi kiitävä päivä täysipainoisesti ja yön tullen poistua arvokkaasti.")

-Kari Varras  Raha ja onni  ("Kovat markkinavoimat yhdistyneenä kaupungistumiseen ja kiireeseen voimistavat Machiavellin syndroomaa.  Se on toisiin kohdistuvien manipulatiivisten asenteiden syndrooma, ja siihen kuuluvat myös lämmön puuttuminen ihmissuhteista samoin kuin se, ettei piitata sovinnaisista moraalisäännöistä. - - Nuorille on yhä vähemmän syvällisiä yhteyksiä perheeseen, ystäviin ja naapureihin, mutta kylläkin monin verroin pinnallisia työn ja harrastusten kautta saatuja tuttavuuksia.")

-Sharon Salzberg  Lempeyden tie :

"Olkoon niin, että minua ei uhkaa vaara.
Olkoon mieleni onnellinen.
Olkoon ruumiini onnellinen.
Olkoon niin, että voin hyvin.
Olkoon niin, että hyväksymme asiat sellaisina kuin ne ovat.
Olkoon niin, ettemme häiriinny jatkuvasta muutoksesta.
Pidän sinusta, mutta en voi estää kärsimyksiäsi.
Toivon sinulle onnea, mutta en voi tehdä päätöksiä puolestasi."

-Åsa Nilsonne  Kuka ohjaa elämääsi?  ("Mitä paremmin tiedämme, mitä tunnemme, sitä voimakkaammin koemme olevamme oma itsemme.  Tunteet kertovat, keitä me olemme, sillä identiteettimme ilmenee niin vahvasti siinä mitä tunnemme.  Mikä tekee sinut vihaiseksi?  Mikä tekee sinut surulliseksi?  Mikä saa sinut innostumaan?  Kenestä pidät?  Mistä olet ylpeä?  Mitä häpeät?")


"Älä pelkää pimeyttä,
valo syttyy silloin.
Ei tähtiäkään nähdä
kuin pimeässä illoin.

Myös musta silmäterä
on iiriksessä sulla,
vain pimeyden kautta
voi valo esiin tulla.

Älä pelkää pimeyttä,
se on valon ehto.
Älä pelkää pimeyttä,
se on valon kehto."   (Erik Blomberg)



keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kiirettä pitää. Elämänfilosofiaa, osa 4

Kiirettä pitää, nimittäin lukemisen ja kirjoittamisen kanssa.  Kirjastosta lainaamani kirjapinot odottavat  lukemista.  Vuoroaan odottavat ainakin Amy Tanin Ihmeiden laakso, Dag Solstadin Ujous ja arvokkuus, Mikko Kalajoen Kolme tärkeintä asiaa, Peter Sandströmin Valkea kuulas, Goliarda Sapienzan Elämän ilo, Anna Janssonin Amorin kiehkurat, Antti Holman Järjestäjä, Tiina Rosenbergin Arvot mekin ansaitsemme, Markku Pietikäisen Ystäväni Rosa, Heini Kilpamäen Suomalaisen tyhmyyden ylistys.   Lisäksi kirjoittajakurssillemme tulee vieraaksi parin viikon kuluttua Mooses Mentula, jonka Isän kanssa kahden ja Musta timantti ovat niin ikään lukulistallani.  Olen myös menossa Kirjamessuille.  Täytyy pitää varansa, ettei ihan hullaannu (ostelemaan kirjauutuuksia :D).

Linjassa itsesi kanssa -kirjoitushaaste on edennyt neljänteen kirjoitustehtävään.  Siinä pitää kirjoittaa itseensä liittyvistä positiivisista ja negatiivisista uskomuksista.  Ja huomenna tulee viides tehtävä.

Luovan kirjoittamisen kurssilla olemme siirtyneet dekkarin kirjoittamiseen.  Tuskin kahdessa viikossa nyt mitään laajaa opusta saa aikaiseksi, mutta jonkinlaisen aiheeseen liittyvän kertomuksen nyt kuitenkin.  Aihe (rikos) piti ottaa maanantain tai tiistain sanomalehden pikku-uutisista ja sen pohjalta sitten kehitellä rikostarina.  Aloin eilen jo hahmotella oman tarinani etsivähahmoa, joka on - yllätys, yllätys - eläkkeellä oleva naisopettaja.

Lisää elämänfilosofiaani vaikuttaneita kirjoja:

-Owe Wikström  Matkalla olon mysteeri. Tie ulos vie sisään.  ("Kun ihminen selvittää itselleen, kuka hän on ja miten on sellaiseksi kehittynyt, hän luo itselleen eheyden pilarin.  Yhtenäisessä kertomuksessa  omasta elämästä käy esiin se, mikä on ainutlaatuista, missä juuri minä olen ollut mukana. - - Ihmisen elämänehdoissa on puoli, jota hän ei koskaan pääse pakoon vaan joka hänen on kohdattava silmästä silmään: elämän perustragiikka.  Iloa ja elämästä nauttimista on tietenkin arvostettava. Mutta ihmisen on myös uskallettava lähestyä sitä viiltävää totuutta, että onni on lyhyt, että kulttuurinkin kauneus on ohikiitävää, että koko elämä on väliaikaista. - - Itse elämään kuuluu olennaisena osana tietty suru.")

-Deepak Chopra  Salaisuuksien kirja  ("Tunteesi ovat täysin yksityisiä.  Vain sinä tiedät, mitä tunnet.  Kun lakkaat sensuroimasta tunteitasi, saat paljon enemmän kuin vain paremman olotilan.  Päämääräsi ei ole kokea ainoastaan myönteisiä tunteita.  Tie vapauteen ei ala hyvästä olosta.  Se alkaa rehellisyydestä itseä kohtaan.")

-Timo Airaksinen   Onnellisuuden opas (" . . kun ei mitään odota, saa aina enemmän kuin haluaisi.  Se on onnea. - -  ". . ainoa mahdollisuus on haluta niin vaatimattomasti kuin suinkin ja pettää itseään uskomaan että se on tarpeeksi.  Suosittelen itsepetosta onnen takeena.")

-Anthony de Mello  Lähteellä  ("Kun yritän muuttaa itsessäni sitä, mistä en pidä taistelemalla sitä vastaan, painan sen vain pinnan alle.  Jos pystyn ottamaan sen vastaan, se nousee pintaan ja haihtuu.  Se mitä vastustan pysyy sitkeästi hengissä.")

-Merete Mazzarella  Hyvä kosketus  ("Sairaus on elämän yöpuoli, ihmisen raskaampi osa.  Jokainen saa syntyessään kaksoiskansalaisuuden: toisen terveyden valtakuntaan, toisen sairauden valtakuntaan.  Ja vaikka me kaikki haluamme aina käyttää mieluummin hyvää passia, ennemmin tai myöhemmin itse kunkin on pakko, ainakin hetken aikaa, tunnustautua tämän toisen maan kansalaiseksi.")


"Syksy on talveen laskeutumisen aikaa.  - - Jokainen syksy yllättää ihanuudellaan ja voimallaan, sillä syksyn kauneus on kesää syvällisempi.  - - Kun puun viimeiset lehdet ovat tippuneet, alkaa sisäinen kasvu.  Kaikki turha on lehtien myötä karissut pois.  Olennainen, runko, kurottaa taivasta kohden kuin pitkänhuiskea ballerina.  Katsellessani pihani pyhän puun, saarnin, paljasta runkoa tiedän, että nyt koittaa itsensä kohtaamisen aika.  Syksyllä elämän mysteeri on lähellä.  Uusi kevät voi syntyä vain, jos ensin annamme kaiken kauniin maatua."  (Lehtola  Talviunelmia)

perjantai 17. lokakuuta 2014

Hyvinvointia. Elämänfilosofiaa, osa 3

Tällä viikolla onkin ollut paljon hyvinvointiin liittyviä juttuja.  Maanantaina olin mammografiakuvauksessa, tiistaina hammaslääkärissä, keskiviikkona kiropraktikolla ja hierojalla, torstaina leffassa (Muumit Rivieralla :D) ja tänään I love me -messuilla.  Lisäksi olen lukenut Kylli Kukkin Kyllin hyvä -kirjan, Suomalaista joogakirjaa ja Vihermehut ja smoothiet -kirjaa sekä haravoinut ahkerasti ulkona lehtiä aurinkoisessa mutta purevassa syyssäässä.  Varsinainen teemana hyvinvointi -viikko siis.

Linjassa itsesi kanssa -kirjoitushaaste on edennyt toiseen kirjoitustehtävään.  Ensimmäisessä piti kirjoittaa omista ympäristöistään ja yhteisöistään, joissa viettää aikansa.  No, minullahan on nyt aivan uusi tilanne, kun työympäristöä ja -yhteisöä ei enää ole, mutta kyllä sitä tekstiä lisäkysymysten avulla rupesi kuitenkin syntymään.  Ja tänään oli aiheena oma käyttäyminen, toimintamallit ja itsensä johtaminen (kaikki tuttuja ja mietittyjä asioita).  Kiinnostavaa on myös keskustelu, jota haasteeseen osallistuvat käyvät keskenään.  Meitä on kyllä moneen lähtöön ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia.

Elämänfilosofista kirjallisuutta, joka on vahvistanut minua ja antanut uusia näkökulmia:

-Erich Fromm ja D.T. Suzuki   Zen ja psykoanalyysi  ("Zenin totuus, pienikin määrä sitä, muuttaa ihmisen yksitoikkoisen elämän, sen monotonisen, epäinspiroivan tavanomaisuuden, aidon sisäisen luovuuden täyttämäksi taiteeksi. - - Zen toimii vastalääkkeenä nykykulttuurin luomalle "ähkylle".    Se hiljentää kaikkialle tunkeutuvan yhteiskunnallisen "hälyn" ja luo tilan, jossa voimme jälleen tunnistaa, mitkä asiat ovat meille todella hyväksi ja mitä teemme vain täyttääksemme meihin asetettuja odotuksia.")


-Chris Prentiss  Zen ja onnellisuuden taito  ("Jokainen eteeni tuleva tapahtuma on kerta kaikkiaan paras mahdollinen.")


-David Richo  Viisi asiaa joita ei voi muuttaa  ("Asiat muuttuvat ja loppuvat: sure ja päästä irti.  Asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan: hyväksy tapahtunut ja opi siitä.  Asiat eivät aina ole johdonmukaisia: aina ei voi voittaa.  Kipu on osa elämää: salli kipu, joka on luonnollista, äläkä lisää tuskaasi yrittämällä kontrolloida sitä.  Ihmiset eivät aina ole rakastavia ja lojaaleja: sano kiertelemättä "Auts" äläkä kosta.")


-Alf Rehn  Vaaralliset ideat  ("Pidä huolta, että omaksut joka päivä jotain uutta, jotain odottamatonta, mitä et tiennyt aikaisemmin, mutta rajoittamatta millään lailla sitä, mistä tämän uuden tiedon hankit.")


-Tara Brach  Ehdoton hyväksyminen  ("sen sijaan että suuntaisimme kateutta tai vihaa vastustajaamme kohti, asennoidumme tunnistamaan, huomioimaan ja koskettamaan kaikenlaisia kokemuksiamme hellästi huolehtien.  Mikään ei ole väärin.  Kaikki, mitä tapahtuu, on vain todellista elämää.  Tällainen varaukseton ystävällisyys on ehdottoman hyväksymisen henki.")


-Debbie Ford  Rohkeus:

"Rakasta itseäsi kaiken sen hyvän takia, jota tuot maailmaan,
Rakasta itseäsi, sillä olet tehnyt paljon työtä tullaksesi paremmaksi ihmiseksi.
Rakasta itseäsi kaikkien lahjojesi takia.
Rakasta itseäsi sen kaiken takia, mikä on mennyt hyvin.
Rakasta itseäsi, sillä maailmassa on vain yksi kaltaisesi ihminen.
Rakasta itseäsi sen rohkeuden ja luottamuksen takia, mitä sisäisen työn tekeminen vaatii.
Rakasta itseäsi kaiken sen takia, miten pidät itsestäsi huolta.
Ole ylpeä siitä, mitä olet tehnyt, älä siitä, mitä et ole tehnyt.
Hyväksy itsesi ehdoitta koko ajan."



"Matkaajat,

polkua ei ole olemassa.

Polut syntyvät kävelystä."


Antonio Machado


perjantai 10. lokakuuta 2014

Vielä ehtii. Elämänfilosofiaa, osa 2

Olimme mieheni kanssa keskiviikkona teatterissa Vielä ehtii -näytelmää katsomassa.  Olipa hauska ja samalla koskettava näytelmä! Varsinkin Leena Uotila vanhana hävyttömänä naisena, joka ei säästellyt sanojaan, oli kerrassaan riemastuttava.   Jostain syystä minua on alkanut kiinnostaa näytelmät, leffat ja kirjat, joissa henkilöinä on vanhempia ihmisiä (mistä mahtaa johtua :D).  Elokuvista tulee mieleen ainakin Kvartetti, The Late Quartet, Rakkaus, Laulu Marionille, The Best Exotic Marigold Hotel, Suuri kauneus.  Ehkä vanheneminen (nykyisin "ikääntyminen") ei ole enää nykymaailmassa tabu, vaan sitäkin voidaan käsitellä esimerkiksi taiteessa.  Hyvä, sillä taide voi tuoda esiin uusia näkökulmia eikä vain aina niitä iänikuisia "vanhuus on taakka ja taakaksi" -juttuja.

Mitä ehtii kuusikymppinen vielä elämässään tehdä?  Tärkein edellytys on tietysti, että terveyttä riittää.  Silloin ehtii vielä vaikka mitä.  Ehtii harrastaa, matkustaa, liikkua, keskittyä siihen mitä haluaa ja kenties kokeilla jotain uuttakin.  Toisaalta ei ole pakkoa keksiä mitään erityistä (mikä voi olla hyvin vapauttavaakin).  Saadakseni selville, mitä vielä haluan elämältä (kuulostaapa juhlalliselta), osallistun ns. Linjassa itsesi kanssa  -kirjoittamishaasteeseen.  Kyse on ns. intuitiivisesta kirjoittamisesta, jonka tarkoitus on muun muassa prosessoida tulevaisuuteen liittyviä tavoitteita ja unelmia.  Tulen kuukauden ajan saamaan uuden kirjoitustehtävän joka toinen päivä.  Tarkoitus on kirjoittaa itselle, ei muille.  Vaikuttaapa kiinnostavalta.


Lisää fiksuja kirjoja, jotka ovat auttaneet minua oman elämänfilosofian muovaamisessa:

-Satu Kaski-Vesa Nevalainen  Oy Ihminen Ab  Elämisen jalo taito  ("Rohkeasti elämiseen kuuluvat tunteet.  Käytännössä rohkeasti eläminen tarkoittaa pelon tuntemista ja siitä huolimatta tekemistä.  Sanotaan, että merkittävä henkinen kasvu edellyttää usein huomattavaa tuskaa.")

-Jon Kabat-Zinn  Olet jo perillä  ("Kaikkea ei voi hallita.  Mutta yksinkertaisen elämäntavan valitseminen aina silloin, kun se on mahdollista, tuo elämään syvää vapauden tunnetta, jonka yleensä niin helposti kadotamme, ja monia mahdollisuuksia havaita, että vähemmän kenties onkin enemmän.")

-Merete Mazzarella  Tähtien väliset viivat  ("Kiinnostus identiteettiä kohtaan liittyy tarpeeseemme löytää elämälle tarkoitus.")

-Juha Siltala  Työelämän huonontumisen lyhyt historia  ("Ihmisolentoja ei ole luotu toimimaan tehokkaasti kapitalistisessa tuotannossa, sillä heidän tuottavuuttaan ei voi nostaa äärettömiin niin kuin koneiden. - - Ihmisen immuniteetille on kohtalokasta se, että aloitettuja töitä ei saa suorittaa rauhassa loppuun eikä noudattaa ponnistuksen ja palautumisen luonnollista rytmiä, kokea sopusointua omien kykyjen ja vaatimusten kanssa.")

-Merzi Bergman  Inspiroidu arjesta  ("Mieti virheitäsi.  Mitä olet niiden avulla oppinut? - - Liiku omassa päivässäsi kuin läpikulkija, älä kiinnity mihinkään - -, vaan kuljeskele,  diggaile ja hengaile.")

-Matthieu Ricard   Onnellisuus  ("Henkinen ulottuvuus auttaa asettamaan tavoitteen elämälle ja painottaa humaaneja arvoja, lähimmäisenrakkautta ja avoimuutta, siis tekijöitä, jotka ovat lähempänä onnellista kuin onnetonta oloa.  Se säästää meitä ajattelemasta tympääntyneesti, ettei elämällä ole mitään suuntaa, että se on pelkkää itsekästä taistelua, jossa "jokainen vastatkoon itsestään". - - Sisäisestä vapaudesta syntyy tila, missä emme ole alttiita ulkoisille olosuhteille.")


"Elämä on vain harvinainen leikki, outo kukka, unohtuva laulu ja harhauttava unennäkö."  (Mika Waltari)


P.S.  Ystäväni Anne oli tänään kylässä.  Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi Hesari julkaisi lehdessä kuva-arvoituksen, johon kätkeytyi 50 suomalaisen kirjan nimeä.  Pähkäilimme oikein urakalla, muttemme saaneet ihan kaikkia nimiä keksityksi. Pitää odottaa kuun loppuun, jolloin lehti julkaisee kirjojen nimet.    Tänään julkistettiin myös kirjallisuuden Nobelin saaja eli ranskalainen Patrick Modiani.  Olen lukenut häneltä yhden kirjan, ja pidin sen hieman  surumielisestä ja epätodellisesta tunnelmasta.  Hauskaa, jos hänen kirjoistaan ilmestyy lisää suomennoksia.


lauantai 4. lokakuuta 2014

Elämäsi paras vuodenaika. Elämänfilosofiaa, osa 1

Olen aina ollut kiinnostunut elämänfilosofisista kysymyksistä.  Nuoruudessani olin siinä onnellisessa asemassa, että minulla oli ystäviä, joiden kanssa saattoi kynttilänvalossa pohdiskella elämää suurempia kysymyksiä.  Ja myös lukemani maailmankirjallisuuden klassikot muodostivat hedelmällisen maaperän, johon oma elämänfilosofiani ja maailmankatsomukseni vähitellen kasvoi.  Ennen kaikkea elämänkatsomukseni oli ja on humanistinen.  Se  joutui hieman vastatuuleen 1970-luvulla, kun aloitin yliopisto-opiskelut taistolaisuuden kovassa ja mustavalkoisessa ilmapiirissä ja Aulikki Oksanen lauloi ilkeästi "puolueettomista humanisteista" (jotka eivät ilmeisesti olleet hänen mielestään tarpeeksi aktiivisia).

Aika monet kyseenalaistavat nykyisen arvomaailman ja tavoittelevat mieluummin mielenrauhaa, elämänlaatua  ja henkistä pääomaa.  Tulee aikoja, jolloin  haluaa tutkia omaa elämäänsä  ja elämän  merkitystä.  Sitä miettii, miten pitäisi elää ja ennen kaikkea miten pitäisi toimia, jotta jaksaisi elää nykymaailman kovissa paineissa ja vaatimuksissa.

Avuksi saattaa tulla ns. itseapukirjallisuus, joka on saanut myös kovaa kritiikkiä .  Sen on sanottu yksinkertaistavan asioita liikaa.  Olen sitä mieltä, että vaikka tähän elämäntapakirjallisuuteen suhtautuisi kriittisestikin, siitä voi saada apua joko henkisen kilvoittelun tiellä tai myös joihinkin henkisiin ongelmiin (esim. lievään masennukseen, ahdistukseen, ihmissuhdekiemuroihin jne.).  Olen lukenut satoja elämänfilosofian alan kirjoja ja saanut niistä oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Näitä fiksuja kirjoja (joista olen poiminut ajatuksia henkisen kasvun tueksi)  ovat olleet muun muassa

-Hannele Koivunen  Hiljainen tieto ("Kaikenikäisille pitäisi sallia joutilaisuuden mukanaan tuomat hitaasti kypsyvät hedelmät ja oivallukset.  Merkittävien vuosien innovaatioiden lähde on usein näennäinen sekoilu ja päämäärätön vaeltelu.  Ihmisen pitää saada olla rauhassa itsensä ja ajatustensa kanssa.  Voi olla, että tämä joutilaana olemisen hyväksyminen on tulevaisuudessa kansakunnan tärkeä pääoma ja rooli.")

-Pekka Himanen Himeros  ("Jokapäiväiset pienet toistuvat valintamme kasautuvat hiljalleen ja huomaamatta vaikutukseltaan merkittävämmäksi kuin yksikään niin sanottu iso elämänpäätöksemme. - Elämässä pieni on yhtä merkittävä kuin suuri, koska suuri on monta pientä.")

-Jonathan Glover Ihmisyys  (ei taida ihan olla self help -kirja :D)  ("Moraali-identiteetin taju on yksi merkittävä puoli luonnetta.  Niillä, joilla on vahva taju siitä keitä he ovat ja minkälaisia ihmisiä he haluavat olla, on lisäsuoja aivopesua vastaan, joka tähtää julmuuteen, kuuliaisuuteen ja ideologian omaksumiseen.  - Todisteet viittaavat siihen, että natsien uhreja pelastaneet ihmiset eivät olleet saaneet jäykän kurinalaista kasvatusta.  Kun he olivat olleet lapsia, vanhemmat olivat osoittaneet kunnioittavansa heitä antamalla heille pikemminkin perusteluita käyttäytyä tietyllä tavalla kuin määräyksiä.  Kunnioitus voi luoda ilmapiirin, jossa moraali-identiteetti kasvaa.")


"Tuhansia kukkia keväällä,
kuutamo syksyllä,
raikas tuuli kesällä,
lunta talvella -
jos mieltäsi eivät rasita
turhat asiat,
tämä on elämäsi paras vuodenaika."

(kiinalainen runo)