torstai 18. joulukuuta 2014

All kinds of everything

Viime viikolla olin Katajanokalla Elokuvasäätiön elokuvateatterissa katsomassa Kätilö-elokuvan raakaversiota, osana testiyleisöä. Olen lukenut Katja Ketun kirjan, johon elokuva perustuu, ja pidin kovasti tuosta verevästi ja aistimusvoimaisesti kirjoitetusta teoksesta. Sodan julmuuksien ja veristen tapahtumien keskeltä nousee hyljeksityn suomalaisnaisen ja saksalaisen SS-upseerin kaikki esteet ruhjova rakkaustarina. Nainen, Johanneksen Villisilmäksi kutsuma, kiroaa rakkautta, jolle ei mitään mahtanut. Sillä rakkaus on niin väkevä voima, että se voitti piikkilangat, joukkohaudat, vankileirit, raiskaukset, tappamisen ja kuoleman. Hienosti oli elokuva tavoittanut kirjan tunnelman ja hengen.

Maanantaina  näin Anna-lehden järjestämässä ennakkonäytöksessä Pride-leffan, joka oli myös koskettava ja todellisuuteen perustuva. Walesilaisten kaivosmiesten asettuminen elokuvan lopussa tukemaan homoja ja lesboja oli värikkäiden tapahtumien huipentuma ja nostatti kyyneleet silmiin.

Perheemme joulukonsertti oli tänä vuonna Fibon eli Suomalaisen barokkiorkesterin konsertti Ritarihuoneella. Ohjelmassa olivat Corellin Joulukonsertto ja Bonin joulukantaatti, jossa lauloi kaksi miessopraanoa. Kirkasta, kaunista ja jouluista musiikkia.

Aivan uuteen teatteriin tutustuin tiistai-iltana, kun olin teatteri Reippaan Irman esityksessä nimeltä Ilo Galleria Forum Boxissa Ruoholahdessa.  Iloa käsiteltiin absurdisti, mielikuvituksellisesti ja tunteisiin vetoavasti myös surun ja masennuksen näkökulmasta. Nuorekasta ja vauhdikasta teatteria.

Juhlittukin on. Äitimme 90-vuotissynttärit onnistuivat hienosti ja kiva oli nähdä sisariakin pitkästä aikaa. Tapasin eilen Helsingissä myös Ailan ja Leenan, jotka ovat entisiä työtovereita koulusta.  Lounastimme Savotassa ja kaffet nautittiin Akateemisen Aalto-kahvilassa.

Nyt on aika rauhoittua valmistelemaan joulua. Silli on jo maustumassa ja kinkku hankittu. Joulukuusi on koristeltu ja amaryllis avautunut.


"Aika on tuuli
 päivät kahisevat pois
 viistot puut merkkejä tiellä.

Yömme pimeimmillään
 maa, meri ja taivas jäässä:
 Sana syntyy talveen
 jumalainen joulu.

 Hiljaisissa äänissä
 valkeus kirkkaimmillaan:
 kaikilla teillä soivat kellot."

Tyyne Saastamoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti