tiistai 4. marraskuuta 2014

Marraskuun pimeyttä

On marraskuu ja pimeää on.  Täytyy ihan listata asioita, jotka tuovat hieman valoa:

- sunnuntaina on isänpäivä  (saa hyvää ruokaa ja kakkua kuohuviinin kera)
- tiedossa on teatteria, konserttia ja lauantailounas Strindbergillä (juhlitaan kahden kouluaikaisen ystävän kuusikymppisiä)
- joulukuussa voi mennä joulumarkkinoille ja -myyjäisiin kiertelemään ja hypistelemään
- kohta voi alkaa siemailla glögiä
- terassilla säleikköön asetellut valot tuikkivat kauniisti


Eilisellä kirjoittajakurssilla vieraana oli siis kirjailija Mooses Mentula, joka on siviiliammatiltaan ala-asteen rehtori.  Hän kertoili rennosti kirjoistaan ja antoi kirjoittamisen suhteen muutaman vinkin:  -Nokkela käänne ei ole pääasia vaan se, että kirjan henkilöt kehittyvät.  Kun keksit luvuille otsikot, hahmotat kirjasi rakenteen.  YouTube on hyvä lähde.  Aiheita voit saada sanomalehtien pikku-uutisista.  Salakuuntele ihmisten puheita esim. huoltoaseman baarissa.  Pidä muistikirja aina mukanasi, jotta voit kirjoittaa siihen kuulemiasi sanontoja ja lausahduksia.

Kirjoittamisoppaitakin on paljon, ja olen varmaan lukenut ne kaikki.  Pidän erityisesti Natalie Goldbergin ja Julia Cameronin kirjoista.

"Aivosolut nauttivat kirjoittamisesta.  Ne nauttivat päästessään nimeämään asioita, ne nauttivat mielleyhtymien ja erottelun prosessista.  Sanojen poimiminen muistuttaa omenien poimimista: tässäpä on herkullinen yksilö. " Julia Cameron  Tyhjän paperin nautinto

"Kirjoittaessaan kuuntelee kesytöntä sisintään.  Sen on sallittava olla olemassa ja se on kestettävä tuhoutumatta.  Kirjoittaminen on suuri matka.  Se on tie, joka antaa vapauden.  Se tekee kaiken sen, vaikka vain istut ilmeettömän ja arkisen näköisenä kirjoituspöydän ääressä, kuljetat kynää paperilla ja näytät tavalliselta, jopa tylsältä. - - On hyvä tutkia sanoja ja tuntea sisimmässään niiden arvokkuus, kuin hengitys ja sydämenlyönnit."  Natalie Goldberg  Avoin mieli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti