keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Himmeää valoa. Elämänfilosofiaa, osa 5

Himmeää valoa on uuden kynsilakkani nimi.  Ihastuin ensin runolliseen nimeen, mutta onhan hillitty (nude)sävykin kaunis.  Pääni vilisee nyt kaikenlaisia yksityiskohtia, sillä olen innoissani kirjoittamassa kurssilla tehtäväksi annettua dekkaritehtävää.  Mutta miten kynsilakka liittyy tehtävään?

Mielessäni on kymmeniä eri kirjoittajilta saatuja kirjoitusohjeita, oikeastaan neljältä vuosikymmeneltä.  Yksi ohje kuuluu, että lukija tarvitsee havainnollisia yksityiskohtia ja tietoja.  Urbaani seniorietsivänihän voisi käyttää juuri tuota Himmeää valoa -kynsilakkaa.  Toisen ohjeen mukaan lukija ei halua ikävystyä vaan virkistyä.  Onko ensimmäinen ruumis ensimmäisessä kappaleessa liikaa?  Lukija haluaa saada kirjasta uusia kokemuksia ja ajatuksia.  Tämä on helppo: päähenkilö ajatelkoon kuolemattomia ajatuksia etsiväntyönsä lomassa.  Lisäksi: "Lukija pitää järjestyksestä ja vihaa kaaosta.  Hän kaipaa johdattelua."  Hmm, ei saa siis hyppiä asiasta toiseen vaan pitää edetä johdonmukaisesti.  (vaikka olisi kyse irrationaaleista asioista kuten mustasukkaisuudesta, vihasta, murhanhimosta).  Tämä voi olla vaikeaa.  No, pääasia on, että on hauskaa kirjoittaa.

Olin siis kirjamessuilla.  Kävin kuuntelemassa yhtä esitystä, joka oli muistaakseni Miten kirjailijaksi tullaan?  Keskustelemassa oli kaksi kirjailijaa ja kolme kustannustoimittajaa.  Mieleeni jäi kaksi ohjetta: "Kirjoita, kirjoita, kirjoita!" sekä "Ole sinnikäs."  Nykyään kirjan saaminen julkaistavaksi ei ole enää "kymmenen sedän varassa" (erästä kustannustoimittajaa lainatakseni).  Suurten kustantamoiden lisäksi on leegio pienkustantamoita ja lisäksi kirjan voi julkaista myös omakustanteena.  Mutta vielä en ole niin pitkällä, sillä ensimmäisen luvun lisäksi tarvinnen jokusen lisää. :D


Kirjoittajahaasteessa Linjassa itsesi kanssa olemme saaneet monia mielenkiintoisia tehtäviä.  Olen pohtinut kirjoittamalla mm. arvojani, identiteettiäni, tarkoitustani ja aitoa minääni.  On haasteellista fiktiivisen kirjoittamisen lomassa pohtia syntyjä syviä.  Ehkä siitä voisi napata jotain dekkaritarinaankin.  Tätä kirjoittaessani  kuuntelen samalla uutisia: hoitaja myrkytti vanhuksen, poika puukotti satunnaisen ohikulkijan, äiti surmasi itsensä ja kolme lastaan ajamalla autonsa päin bussia jne.  Kamalia uutisia, joiden pohjalta joku ehkä joskus kirjoittaa romaanin, dekkarin tms.  Tärkeintä on saada vastaus kysymykseen: Miksi?   Mikä on syynä järjettömältä vaikuttavaan väkivaltaan?  Voiko mikään syy oikeuttaa riistämään hengen toiselta?


Viisaita kirjoja, osa 5

- Laiho-Ruoho  Median merkitsemät  ("Eri aikakäsitykset määrittävät ihmisten keskinäisiä suhteita esim. suhtautumista kiireeseen, työtahtiin ja vanhenemiseen.  Lineaarinen aikakäsitys on vanhenevan ihmisen kannalta lohduton ja jopa julma: tietty aikakausi tulkitaan päättyneeksi (esim. eläkkeelle meno) ja sen perusteella arvioidaan ihmisen toimintaa muutenkin.  Syklinen aikakäsitys antaa lineaarista paremman mahdollisuuden kehittymiselle ja luovuudelle ihmisen kaikissa elämänvaiheissa.")

- Richard Holloway  Katse kaukaisuuteen  ("Maan päivä on pidempi kuin meidän, vaikka tiedämme, että sekin kuolee aikanaan.  Lyhyt olemassaolomme on vain kaunis välähdys avaruuden suunnattomassa pimeydessä.  Meidän pitäisi elää ohi kiitävä päivä täysipainoisesti ja yön tullen poistua arvokkaasti.")

-Kari Varras  Raha ja onni  ("Kovat markkinavoimat yhdistyneenä kaupungistumiseen ja kiireeseen voimistavat Machiavellin syndroomaa.  Se on toisiin kohdistuvien manipulatiivisten asenteiden syndrooma, ja siihen kuuluvat myös lämmön puuttuminen ihmissuhteista samoin kuin se, ettei piitata sovinnaisista moraalisäännöistä. - - Nuorille on yhä vähemmän syvällisiä yhteyksiä perheeseen, ystäviin ja naapureihin, mutta kylläkin monin verroin pinnallisia työn ja harrastusten kautta saatuja tuttavuuksia.")

-Sharon Salzberg  Lempeyden tie :

"Olkoon niin, että minua ei uhkaa vaara.
Olkoon mieleni onnellinen.
Olkoon ruumiini onnellinen.
Olkoon niin, että voin hyvin.
Olkoon niin, että hyväksymme asiat sellaisina kuin ne ovat.
Olkoon niin, ettemme häiriinny jatkuvasta muutoksesta.
Pidän sinusta, mutta en voi estää kärsimyksiäsi.
Toivon sinulle onnea, mutta en voi tehdä päätöksiä puolestasi."

-Åsa Nilsonne  Kuka ohjaa elämääsi?  ("Mitä paremmin tiedämme, mitä tunnemme, sitä voimakkaammin koemme olevamme oma itsemme.  Tunteet kertovat, keitä me olemme, sillä identiteettimme ilmenee niin vahvasti siinä mitä tunnemme.  Mikä tekee sinut vihaiseksi?  Mikä tekee sinut surulliseksi?  Mikä saa sinut innostumaan?  Kenestä pidät?  Mistä olet ylpeä?  Mitä häpeät?")


"Älä pelkää pimeyttä,
valo syttyy silloin.
Ei tähtiäkään nähdä
kuin pimeässä illoin.

Myös musta silmäterä
on iiriksessä sulla,
vain pimeyden kautta
voi valo esiin tulla.

Älä pelkää pimeyttä,
se on valon ehto.
Älä pelkää pimeyttä,
se on valon kehto."   (Erik Blomberg)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti