perjantai 10. lokakuuta 2014

Vielä ehtii. Elämänfilosofiaa, osa 2

Olimme mieheni kanssa keskiviikkona teatterissa Vielä ehtii -näytelmää katsomassa.  Olipa hauska ja samalla koskettava näytelmä! Varsinkin Leena Uotila vanhana hävyttömänä naisena, joka ei säästellyt sanojaan, oli kerrassaan riemastuttava.   Jostain syystä minua on alkanut kiinnostaa näytelmät, leffat ja kirjat, joissa henkilöinä on vanhempia ihmisiä (mistä mahtaa johtua :D).  Elokuvista tulee mieleen ainakin Kvartetti, The Late Quartet, Rakkaus, Laulu Marionille, The Best Exotic Marigold Hotel, Suuri kauneus.  Ehkä vanheneminen (nykyisin "ikääntyminen") ei ole enää nykymaailmassa tabu, vaan sitäkin voidaan käsitellä esimerkiksi taiteessa.  Hyvä, sillä taide voi tuoda esiin uusia näkökulmia eikä vain aina niitä iänikuisia "vanhuus on taakka ja taakaksi" -juttuja.

Mitä ehtii kuusikymppinen vielä elämässään tehdä?  Tärkein edellytys on tietysti, että terveyttä riittää.  Silloin ehtii vielä vaikka mitä.  Ehtii harrastaa, matkustaa, liikkua, keskittyä siihen mitä haluaa ja kenties kokeilla jotain uuttakin.  Toisaalta ei ole pakkoa keksiä mitään erityistä (mikä voi olla hyvin vapauttavaakin).  Saadakseni selville, mitä vielä haluan elämältä (kuulostaapa juhlalliselta), osallistun ns. Linjassa itsesi kanssa  -kirjoittamishaasteeseen.  Kyse on ns. intuitiivisesta kirjoittamisesta, jonka tarkoitus on muun muassa prosessoida tulevaisuuteen liittyviä tavoitteita ja unelmia.  Tulen kuukauden ajan saamaan uuden kirjoitustehtävän joka toinen päivä.  Tarkoitus on kirjoittaa itselle, ei muille.  Vaikuttaapa kiinnostavalta.


Lisää fiksuja kirjoja, jotka ovat auttaneet minua oman elämänfilosofian muovaamisessa:

-Satu Kaski-Vesa Nevalainen  Oy Ihminen Ab  Elämisen jalo taito  ("Rohkeasti elämiseen kuuluvat tunteet.  Käytännössä rohkeasti eläminen tarkoittaa pelon tuntemista ja siitä huolimatta tekemistä.  Sanotaan, että merkittävä henkinen kasvu edellyttää usein huomattavaa tuskaa.")

-Jon Kabat-Zinn  Olet jo perillä  ("Kaikkea ei voi hallita.  Mutta yksinkertaisen elämäntavan valitseminen aina silloin, kun se on mahdollista, tuo elämään syvää vapauden tunnetta, jonka yleensä niin helposti kadotamme, ja monia mahdollisuuksia havaita, että vähemmän kenties onkin enemmän.")

-Merete Mazzarella  Tähtien väliset viivat  ("Kiinnostus identiteettiä kohtaan liittyy tarpeeseemme löytää elämälle tarkoitus.")

-Juha Siltala  Työelämän huonontumisen lyhyt historia  ("Ihmisolentoja ei ole luotu toimimaan tehokkaasti kapitalistisessa tuotannossa, sillä heidän tuottavuuttaan ei voi nostaa äärettömiin niin kuin koneiden. - - Ihmisen immuniteetille on kohtalokasta se, että aloitettuja töitä ei saa suorittaa rauhassa loppuun eikä noudattaa ponnistuksen ja palautumisen luonnollista rytmiä, kokea sopusointua omien kykyjen ja vaatimusten kanssa.")

-Merzi Bergman  Inspiroidu arjesta  ("Mieti virheitäsi.  Mitä olet niiden avulla oppinut? - - Liiku omassa päivässäsi kuin läpikulkija, älä kiinnity mihinkään - -, vaan kuljeskele,  diggaile ja hengaile.")

-Matthieu Ricard   Onnellisuus  ("Henkinen ulottuvuus auttaa asettamaan tavoitteen elämälle ja painottaa humaaneja arvoja, lähimmäisenrakkautta ja avoimuutta, siis tekijöitä, jotka ovat lähempänä onnellista kuin onnetonta oloa.  Se säästää meitä ajattelemasta tympääntyneesti, ettei elämällä ole mitään suuntaa, että se on pelkkää itsekästä taistelua, jossa "jokainen vastatkoon itsestään". - - Sisäisestä vapaudesta syntyy tila, missä emme ole alttiita ulkoisille olosuhteille.")


"Elämä on vain harvinainen leikki, outo kukka, unohtuva laulu ja harhauttava unennäkö."  (Mika Waltari)


P.S.  Ystäväni Anne oli tänään kylässä.  Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivän kunniaksi Hesari julkaisi lehdessä kuva-arvoituksen, johon kätkeytyi 50 suomalaisen kirjan nimeä.  Pähkäilimme oikein urakalla, muttemme saaneet ihan kaikkia nimiä keksityksi. Pitää odottaa kuun loppuun, jolloin lehti julkaisee kirjojen nimet.    Tänään julkistettiin myös kirjallisuuden Nobelin saaja eli ranskalainen Patrick Modiani.  Olen lukenut häneltä yhden kirjan, ja pidin sen hieman  surumielisestä ja epätodellisesta tunnelmasta.  Hauskaa, jos hänen kirjoistaan ilmestyy lisää suomennoksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti