lauantai 4. lokakuuta 2014

Elämäsi paras vuodenaika. Elämänfilosofiaa, osa 1

Olen aina ollut kiinnostunut elämänfilosofisista kysymyksistä.  Nuoruudessani olin siinä onnellisessa asemassa, että minulla oli ystäviä, joiden kanssa saattoi kynttilänvalossa pohdiskella elämää suurempia kysymyksiä.  Ja myös lukemani maailmankirjallisuuden klassikot muodostivat hedelmällisen maaperän, johon oma elämänfilosofiani ja maailmankatsomukseni vähitellen kasvoi.  Ennen kaikkea elämänkatsomukseni oli ja on humanistinen.  Se  joutui hieman vastatuuleen 1970-luvulla, kun aloitin yliopisto-opiskelut taistolaisuuden kovassa ja mustavalkoisessa ilmapiirissä ja Aulikki Oksanen lauloi ilkeästi "puolueettomista humanisteista" (jotka eivät ilmeisesti olleet hänen mielestään tarpeeksi aktiivisia).

Aika monet kyseenalaistavat nykyisen arvomaailman ja tavoittelevat mieluummin mielenrauhaa, elämänlaatua  ja henkistä pääomaa.  Tulee aikoja, jolloin  haluaa tutkia omaa elämäänsä  ja elämän  merkitystä.  Sitä miettii, miten pitäisi elää ja ennen kaikkea miten pitäisi toimia, jotta jaksaisi elää nykymaailman kovissa paineissa ja vaatimuksissa.

Avuksi saattaa tulla ns. itseapukirjallisuus, joka on saanut myös kovaa kritiikkiä .  Sen on sanottu yksinkertaistavan asioita liikaa.  Olen sitä mieltä, että vaikka tähän elämäntapakirjallisuuteen suhtautuisi kriittisestikin, siitä voi saada apua joko henkisen kilvoittelun tiellä tai myös joihinkin henkisiin ongelmiin (esim. lievään masennukseen, ahdistukseen, ihmissuhdekiemuroihin jne.).  Olen lukenut satoja elämänfilosofian alan kirjoja ja saanut niistä oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Näitä fiksuja kirjoja (joista olen poiminut ajatuksia henkisen kasvun tueksi)  ovat olleet muun muassa

-Hannele Koivunen  Hiljainen tieto ("Kaikenikäisille pitäisi sallia joutilaisuuden mukanaan tuomat hitaasti kypsyvät hedelmät ja oivallukset.  Merkittävien vuosien innovaatioiden lähde on usein näennäinen sekoilu ja päämäärätön vaeltelu.  Ihmisen pitää saada olla rauhassa itsensä ja ajatustensa kanssa.  Voi olla, että tämä joutilaana olemisen hyväksyminen on tulevaisuudessa kansakunnan tärkeä pääoma ja rooli.")

-Pekka Himanen Himeros  ("Jokapäiväiset pienet toistuvat valintamme kasautuvat hiljalleen ja huomaamatta vaikutukseltaan merkittävämmäksi kuin yksikään niin sanottu iso elämänpäätöksemme. - Elämässä pieni on yhtä merkittävä kuin suuri, koska suuri on monta pientä.")

-Jonathan Glover Ihmisyys  (ei taida ihan olla self help -kirja :D)  ("Moraali-identiteetin taju on yksi merkittävä puoli luonnetta.  Niillä, joilla on vahva taju siitä keitä he ovat ja minkälaisia ihmisiä he haluavat olla, on lisäsuoja aivopesua vastaan, joka tähtää julmuuteen, kuuliaisuuteen ja ideologian omaksumiseen.  - Todisteet viittaavat siihen, että natsien uhreja pelastaneet ihmiset eivät olleet saaneet jäykän kurinalaista kasvatusta.  Kun he olivat olleet lapsia, vanhemmat olivat osoittaneet kunnioittavansa heitä antamalla heille pikemminkin perusteluita käyttäytyä tietyllä tavalla kuin määräyksiä.  Kunnioitus voi luoda ilmapiirin, jossa moraali-identiteetti kasvaa.")


"Tuhansia kukkia keväällä,
kuutamo syksyllä,
raikas tuuli kesällä,
lunta talvella -
jos mieltäsi eivät rasita
turhat asiat,
tämä on elämäsi paras vuodenaika."

(kiinalainen runo)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti