keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kiirettä pitää. Elämänfilosofiaa, osa 4

Kiirettä pitää, nimittäin lukemisen ja kirjoittamisen kanssa.  Kirjastosta lainaamani kirjapinot odottavat  lukemista.  Vuoroaan odottavat ainakin Amy Tanin Ihmeiden laakso, Dag Solstadin Ujous ja arvokkuus, Mikko Kalajoen Kolme tärkeintä asiaa, Peter Sandströmin Valkea kuulas, Goliarda Sapienzan Elämän ilo, Anna Janssonin Amorin kiehkurat, Antti Holman Järjestäjä, Tiina Rosenbergin Arvot mekin ansaitsemme, Markku Pietikäisen Ystäväni Rosa, Heini Kilpamäen Suomalaisen tyhmyyden ylistys.   Lisäksi kirjoittajakurssillemme tulee vieraaksi parin viikon kuluttua Mooses Mentula, jonka Isän kanssa kahden ja Musta timantti ovat niin ikään lukulistallani.  Olen myös menossa Kirjamessuille.  Täytyy pitää varansa, ettei ihan hullaannu (ostelemaan kirjauutuuksia :D).

Linjassa itsesi kanssa -kirjoitushaaste on edennyt neljänteen kirjoitustehtävään.  Siinä pitää kirjoittaa itseensä liittyvistä positiivisista ja negatiivisista uskomuksista.  Ja huomenna tulee viides tehtävä.

Luovan kirjoittamisen kurssilla olemme siirtyneet dekkarin kirjoittamiseen.  Tuskin kahdessa viikossa nyt mitään laajaa opusta saa aikaiseksi, mutta jonkinlaisen aiheeseen liittyvän kertomuksen nyt kuitenkin.  Aihe (rikos) piti ottaa maanantain tai tiistain sanomalehden pikku-uutisista ja sen pohjalta sitten kehitellä rikostarina.  Aloin eilen jo hahmotella oman tarinani etsivähahmoa, joka on - yllätys, yllätys - eläkkeellä oleva naisopettaja.

Lisää elämänfilosofiaani vaikuttaneita kirjoja:

-Owe Wikström  Matkalla olon mysteeri. Tie ulos vie sisään.  ("Kun ihminen selvittää itselleen, kuka hän on ja miten on sellaiseksi kehittynyt, hän luo itselleen eheyden pilarin.  Yhtenäisessä kertomuksessa  omasta elämästä käy esiin se, mikä on ainutlaatuista, missä juuri minä olen ollut mukana. - - Ihmisen elämänehdoissa on puoli, jota hän ei koskaan pääse pakoon vaan joka hänen on kohdattava silmästä silmään: elämän perustragiikka.  Iloa ja elämästä nauttimista on tietenkin arvostettava. Mutta ihmisen on myös uskallettava lähestyä sitä viiltävää totuutta, että onni on lyhyt, että kulttuurinkin kauneus on ohikiitävää, että koko elämä on väliaikaista. - - Itse elämään kuuluu olennaisena osana tietty suru.")

-Deepak Chopra  Salaisuuksien kirja  ("Tunteesi ovat täysin yksityisiä.  Vain sinä tiedät, mitä tunnet.  Kun lakkaat sensuroimasta tunteitasi, saat paljon enemmän kuin vain paremman olotilan.  Päämääräsi ei ole kokea ainoastaan myönteisiä tunteita.  Tie vapauteen ei ala hyvästä olosta.  Se alkaa rehellisyydestä itseä kohtaan.")

-Timo Airaksinen   Onnellisuuden opas (" . . kun ei mitään odota, saa aina enemmän kuin haluaisi.  Se on onnea. - -  ". . ainoa mahdollisuus on haluta niin vaatimattomasti kuin suinkin ja pettää itseään uskomaan että se on tarpeeksi.  Suosittelen itsepetosta onnen takeena.")

-Anthony de Mello  Lähteellä  ("Kun yritän muuttaa itsessäni sitä, mistä en pidä taistelemalla sitä vastaan, painan sen vain pinnan alle.  Jos pystyn ottamaan sen vastaan, se nousee pintaan ja haihtuu.  Se mitä vastustan pysyy sitkeästi hengissä.")

-Merete Mazzarella  Hyvä kosketus  ("Sairaus on elämän yöpuoli, ihmisen raskaampi osa.  Jokainen saa syntyessään kaksoiskansalaisuuden: toisen terveyden valtakuntaan, toisen sairauden valtakuntaan.  Ja vaikka me kaikki haluamme aina käyttää mieluummin hyvää passia, ennemmin tai myöhemmin itse kunkin on pakko, ainakin hetken aikaa, tunnustautua tämän toisen maan kansalaiseksi.")


"Syksy on talveen laskeutumisen aikaa.  - - Jokainen syksy yllättää ihanuudellaan ja voimallaan, sillä syksyn kauneus on kesää syvällisempi.  - - Kun puun viimeiset lehdet ovat tippuneet, alkaa sisäinen kasvu.  Kaikki turha on lehtien myötä karissut pois.  Olennainen, runko, kurottaa taivasta kohden kuin pitkänhuiskea ballerina.  Katsellessani pihani pyhän puun, saarnin, paljasta runkoa tiedän, että nyt koittaa itsensä kohtaamisen aika.  Syksyllä elämän mysteeri on lähellä.  Uusi kevät voi syntyä vain, jos ensin annamme kaiken kauniin maatua."  (Lehtola  Talviunelmia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti