maanantai 15. syyskuuta 2014

Voiko talveen varautua

Keskellä lämmintä (auringonpaisteessa jopa kuumaa) ja kaunista syyspäivää mieleeni putkahti ajatus talvesta.  Kohta se on taas täällä.  Voiko siihen mitenkään varautua?

Veikko Huovisen mainiossa Hamsterit-kirjassa kaksi miestä rakentaa mahtavat talvivarastot arktisen pakkaskauden varalle (ettei tarvitse poistua kotoaan).  Hamsterit on humoristinen suomalaisklassikko  talveen varautumisesta.  Ja ovathan perheenäidit kautta aikojen keitelleet hilloja ja mehuja, säilöneet sieniä ja pakastaneet vihanneksia ja marjoja talven varalle.  Mutta voiko talveen varautua henkisesti?

Syyskuussa riittää vielä virtaa ja energiaa.  Sitä jaksaa kuntoilla ja hankkia uusia harrastuksia.  Mutta sitten alkaa pimeys hiipiä yhä aikaisemmin ja päälle pitää pukea yhä enemmän vaatetta.  Spontaanisuus katoaa, ja tilalle astuu kylmä harkinta.  Mieli yrittää keksiä kaikenlaisia keinoja, joilla pimeyden ja kylmyyden saisi selätetyksi.

Jotkut pakenevat ulkomaille aurinkoon, osa jopa useaksi kuukaudeksi.  Valoa voi hakea myös lampusta.  Liikunta ja kulttuuriharrastukset piristävät ja toiset ihmiset.

Ehkä paras varautumiskeino on hyväksyntä.  Elämässä on valoisia ja pimeitä aikoja, niin myös suomalaisissa vuodenajoissa.   Nauti lokakuun upeista auringonlaskuista.  Jos masennut marraskuussa, hyväksy se.  Iloitse joulukuun valoista.  Älä taistele tammikuuta vastaan.  Saatat päästä helmikuussa hiihtämään (tai sitten et).  Maaliskuussa päivä on jo pitempi ja huhtikuussa alkaa kevät.

P.S.  Yksi hyvä varautumiskeino olisi uuden talvitakin hankinta.  Ja oikeastaan voisi hankkia myös uudet talvisaappaat ja talvilaukun ja pipon ja hanskat ja ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti