maanantai 1. syyskuuta 2014

Syö, juo, mies, nainen

Ang Lee ohjasi tämännimisen elokuvan vuonna 1994.  Leffa muistui mieleeni, kun pohdin jokapäiväistä tärkeää kysymystä: -Mitä tänään syötäisiin?

Ruuasta on nykyään tullut asia, joka herättää paljon tunteita.  Ruokailu ei ole enää vain tankkausta, vaan siihen suhtaudutaan intohimoisesti.  Itsekin tietysti pidän hyvästä ruuasta, vaikken mikään varsinainen ruokahifistelijä olekaan.  Ruoka saisi mielestäni olla simppeliä:  terveellistä, helppotekoista, hyvänmakuista ja suht edullista.

Lapsuudessani ruuan tekivät äiti ja kotiapulainen.  Opiskelijana kävin nauttimassa edullisen opiskelijalounaan ja työpaikalla työpaikkalounaan.  Ensimmäisen kerran jouduin todella paneutumaan ruuanlaiton salaisuuksiin, kun tuli perhettä.  Osasin ilmeisesti olla aika inspiroiva kokki, koska mieheni ja poikammekin innostuivat kokkaamaan.

Ennen kaikkea olen 40 vuoden ajan ollut intohimoinen reseptien keräilijä.  Nykyäänhän netti pursuilee tuhansia reseptejä, mutta ennen nettireseptien kultakautta ennätin koota 96 erilaisen keittokirjan kokoelman.  Lisäksi olen lehdistä leikkaamistani resepteistä koonnut 12 "omaa" keittokirjaa.  Yksi kirja on omistettu suosikeilleni: mansikalle, raparperille ja omenalle.

Resepteihin ja ruuanlaittoon on liittynyt kaikenlaisia haaveita ja toiveita.  Kaikenlaisia ihanasta perhe-elämästä, elämänlaadusta ja hyvinvoinnista, onnellisista ihmissuhteista, kauniista kesästä, heleästä juhannuksesta, runsaslumisesta talvesta, juhlavasta ja täydellisesti onnistuneesta joulusta ... Eli ei voi todellakaan sanoa, että ruoka olisi täysin yhdentekevä juttu tai välttämätön paha.

P.S.  Kokeilimme (huolimatta kaikista keittokirjoista ja resepteistä) mieheni kanssa jossain lehdessä kehuttua Syö hyvin -ruokakassin tilausta.  Illansuussa ovelle ilmestyivät viiden päivän ruokatarvikkeet ja reseptit (kahdelle henkilölle).  Miten kätevää!  Huomenna kokataan jauhelihapihvejä persiljakastikkeella paahdettujen vihannesten kera, keskiviikkona italialaista broileripataa, torstaina saariston kampelaa sienigratiinilla, perjantaina tortillapizzaa mozzarellalla ja grillatuilla vihanneksilla ja lauantaina porsaanfileitä pekonilla ja hernekastikkeella.  Kuulostaa herkulliselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti